Kína részletes jogszabályokkal nyit utat a vezető nélküli autóknak

Még ha az autonóm járművek technológiája egyre inkább fejlődik is, a gondolat, hogy egy vezető nélküli autóban üljünk, ugyanolyan ijesztő, mint néhány évvel ezelőtt. Az elhibázott kísérletekkel kapcsolatos hírek tovább rontják a helyzetet.

Az intelligens automatikus önvezetés nagy, merész tervei nem tartanak ott, ahol azt előre jelezték. Kivéve Kínában.

Hasonlóan az elektromos járművekhez, Kína a csatlakoztatott és intelligens autók terén is az élre tör. Az ország előrehaladását az autonóm járművek terén a kormány szabályozás bevezetésére való törekvése is támogatja.

A járművezető nélküli mobilitás kereskedelmi forgalomba hozatala érdekében a közlekedési minisztérium augusztusban közzétette az önvezető autókra vonatkozó szabályok tervezetét, miközben Shenzhen ipari technológiai központja lett az első város, amely engedélyezte az önvezető autókat az utakon.

Pekingben a Pony.ai és a Baidu engedélyt kapott a robotaxik üzemeltetésére. Most nyolc nagyvárosban próbálják ki a sofőr nélküli fuvarozást, ahol az utasok ingyen vagy névleges díj ellenében utazhatnak.

Az intelligens járművek piacának növekedésével Kína részesedése is bővül. A Nomura Holdings elemzőinek előrejelzései szerint az ország 2025-re az 1,7 billió jüanos (237 milliárd USD) ipar mintegy felét fogja birtokolni.

Ellentétben a világ más részeivel, ahol a szabályozási háttér jelenti az egyik legnagyobb akadályt, Kína 2015 óta aktívan utat nyitott a vezető nélküli autóknak a részletes jogszabályok, engedélyek és különleges zónák révén, amikor az Állami Tanács kulcsfontosságú területként határozta meg az önvezető autókat a következő évtizedre.

Most 2030-ra tömeges kereskedelmi forgalomba hozatalra törekszik. Az állam támogatása fontos, mert ha az autók valóban és teljesen önvezetők akarnak lenni, akkor újra kell gondolnunk a több évtizedes közúti szabályokat. Ez nem a magáncégek fennhatósága lesz – bármennyire is jó a technológiájuk.

A kormány által támogatott és irányított megközelítés hatékonynak bizonyult, mert a szabályozás specifikus és határokat szab; nem csupán egy átfogó irányelvet, hanem részletes szabályokat határoz meg. Vannak részletek az AV-kkal kapcsolatos kulcsfontosságú kérdésekről, mint például a közúti tesztelés, az engedélyek, a kiberbiztonság, a nagyfelbontású térképek, a balesetek és a felelősség.

Pekingben például egy körülbelül 300 000 lakossal rendelkező, 60 négyzetkilométeres területet jelöltek ki a vezető nélküli autók számára. Ez keretet ad azoknak a vállalatoknak, amelyek szoftvereket készítenek az AV-k teszteléséhez.

A politikai hátszél miatt az intelligens pilótafülke-szoftvert és a vezetők számára központi vezérlőpaneleket fejlesztő cégek divatossá váltak. A járművezetők is többet akarnak: Kínában nőtt az ezekkel a funkciókkal felszerelt járművek eladása.

Az Intel által támogatott Mobileye Global együttműködik az ország egyik legsikeresebb autógyártó cégével, a Zhejiang Geely Holding Grouppal, amelynek részesedése van a Mercedes-Benz csoportban és az Aston Martin Lagondában, hogy egy magasan automatizált sofőrrendszert építsenek be a Geely csúcskategóriás elektromos járműmárkájába, a Zeekrbe.

A szoftver fejlődésével valószínűleg az olyan hardverek is követik őket, mint az érzékelők és a kamerák. Ezeket Kínában elkészíteni sem lesz nehéz.

A legnehezebb a vezetők fedélzetre juttatása lesz. Végső soron az AV-k viselkedésbeli változást igényelnek, mivel az emberek kényelmesebbé válnak, ha sofőr nélkül ülhetnek az autókban, és átadják az irányítást egy gépnek.

A szabályozás okozta nyomás segít meghatározni azokat a paramétereket és biztonsági szabványokat, amelyek lehetővé teszik a fogyasztók számára, hogy egy új utazási módban gondolkodjanak. Lehet, hogy lelassítja a dolgokat, de erre van szükség. Ezzel globális precedenst is teremthetnek majd.

Egyébként ki akarna fejest ugrani egy ilyen új technológiába, különösen az utakon? Szép dolog egy autó, amely a sávban tartja és leveszi a párhuzamos parkolás terhét a vezetőről. A nyílt autópályán nagy sebességgel haladó jármű egészen más.

Mindez csak akkor történik biztonságosan, ha a szabályokat felállítják – ahogy Peking is teszi.

Forrás: Channel New Asia

https://www.channelnewsasia.com/commentary/china-self-driving-car-av-regulation-robotaxi-pony-ai-baidu-geely-3003851

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936