Ezt gondolják az emberek az autonóm járművekről

Az autonóm járművek globális felfogásáról szóló új felmérés erős tendenciát mutat be. Ennek megfelelően az emberek felkészültek az önvezető autókra.

A felmérést az ANSYS, egy olyan mérnöki szimulációs vállalat végezte, amely olyan területeken működik, mint a repülés és a hordozható technológia, és virtuális fejlődési terepévé vált számos önvezető járműveket gyártó cég számára. Az ANSYS nevében az Atomik Research, egy független piackutató cég 22 041, 18 éven felüli felnőttel készített online felmérést azokban az országokban, amelyeket az autonóm járműtechnológia elsődleges célpontjának tartottak.

Az eredmények azt mutatták, hogy 10 emberből 7 azt gondolja, hogy az autonóm autók jobban vezetnek, mint az emberek vagy legalábbis 2029-re túlszárnyalják majd az emberi képességeket. A válaszadók 77%-a azt mondta, hogy egyszer majd az életükben szívesen utaznának autonóm autóban.

A vizsgált országok közül Japánban bíznak a legjobban az emberek az önvezető járművekben, itt 83%-uk hitt abban, hogy ezek az autók 10 éven belül jobban fognak tudni vezetni, mint az emberek. A japánok 38%-a pedig azt gondolta, hogy ez már most is így van.

Nem meglepő módon a fiatalok jobban bíztak az autonóm autókban, mint az idősebbek, a 18-24 év közöttiek 87%-a, és a 25-34 évesek 88%-a ülne szívesen ilyen járműbe élete során. Ezzel szemben a 65 év felettieknek a 43%-a soha nem ülne autonóm autóba.

Vizsgálták az autonóm légijárművekkel kapcsolatos véleményeket is. Dacára a nemrégiben történt repülőbalesetnek, amely a Boeing 737MAX fedélzeti autonóm rendszerének a hibájából következett be, a válaszadók 70%-a készen áll arra, hogy autonóm légijárművel repüljön valamikor az életében.

Priyanka Chimakurthi, a Frost&Sullivan szenior kutatója elmondása szerint az autonóm légijárművek a következő évtizedben már végezhetnek városon belüli illetve városok közti utaztatási szolgáltatást elsősorban az áruszállítás és a légitaxi területén. A nagy kereskedelmi járatok automatizálása fokozatos lesz, az egyszerű egypilótás műveletektől kezdve a teljesen autonóm műveletekig haladva. „Az automatizálás át fogja alakítani a légi közlekedést, de addig is számos kihívással kell megbirkóznia az utasok észlelésétől a gyakorlati korlátozásokon át, az akkumulátor és a meghajtó technológiákig „.

Forrás: ZD Net

https://www.zdnet.com/google-amp/article/this-is-what-consumers-around-the-world-think-about-autonomous-vehicles/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936