Az önvezető autóknak még mindig jelentős észlelési problémái vannak

Az önvezető autók egyik legfontosabb képessége, hogy észlelni tudja a környezetét. Jelenleg a legtöbb autonóm autó több szenzorral is rendelkezik e célból. A legtöbb rendszer kamerák, radar szenzorok és LiDAR szenzorok kombinációját alkalmazza, amelyek egy központi számítógépnek közvetítik az adatokat, mely így észleli, hogy mi történik az autó környezetében. Enélkül az autó nem tudna biztonságosan közlekedni.

De ezek a rendszerek egyelőre nem tévedhetetlenek. A RobustNet Research Group a Michigani Egyetemen kimutatta, hogy a LiDAR alapú észlelési rendszerek is átverhetőek. Célzott támadással a szenzorok nem létező tárgyakat érzékelhetnek, ezzel hirtelen fékezésre késztetve az autót.

A LiDAR-on alapuló érzékelés egyrészt a szenzorból, másrészt a feldolgozó számítógépből áll. A LiDAR szenzor kiszámítja az autó és a környező tárgyak közötti távolságot úgy, hogy egy fényjelet küld a tárgyig, majd méri annak visszatérési idejét. A LiDAR egység másodpercenként több ezer ilyen jelet küld ki, így folyamatosan feltérképezi a környezetét. A szenzor viszont átverhető, ha a támadó saját fényjelet küld a szenzornak.

Az egyetem kutatói két támadást is demonstráltak, amelyek révén megzavarták az autó szenzorait. Egy Baidu Apollo önvezető autóval mutatták be a kísérletet.

A Baidu Apollo csapata által gyűjtött valós érzékelési adatok felhasználásával két különböző támadást mutattak be. Az elsőben a „vészfékezés támadásá”-val megmutatták, hogy a támadó hirtelen megállíthatja a mozgó járművet úgy, hogy az azt gondolja, hogy akadály került az útjába. A második, az „AV fagyasztási támadás” során egy hamis akadályt használtak egy olyan jármű becsapására, amelyet egy piros lámpánál megállítottak, így az akkor sem indult el, amikor a lámpa zöldre váltott.

Azzal, hogy bemutatták az autonóm vezetés észlelési rendszereinek sebezhetőségét azt remélik, hogy figyelmeztetik a veszélyekre az autonóm technológiákat fejlesztő csapatokat. Az autonóm vezetési rendszerek új típusú biztonsági problémáinak kutatása csak most kezdődik, remélhetőleg minél több lehetséges problémát felfedeznek, mielőtt még azok az utakon derülnének ki.

Forrás: Popular Science

https://www.popsci.com/story/technology/autonomous-vehicles-hacked/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936