Los Angeles becélozta a full villanyautós jövőt

Miután Európában egymás után ütemezték be a nagyvárosok a dízelautók és a benzinesek korlátozásait, a konzumhedonizmus hazájában, az USA-ban nagy volt a csend ezügyben. Annyira nem meglepő, hogy Kaliforniában mégis előálltak a napokban a helyi emissziómentes autózás jövőképével. Ha van állam, ahol meg lehet értetni a lakosság széles rétegeivel, hogy van élet a V8-on és úgy általában a belső égésű motorokon túl, akkor az Kalifornia, ahol a Toyota Prius népautó és ami nem mellesleg a Tesla hazája. (Bár azt se felejtsük el, hogy az állam ismert még arról is, hogy nagyvárosainak nincs érdemi tömegközlekedése, és hogy itt ülnek a bolygón a legtöbbet dugóban az autósok.)

Los Angeles városvezetésének egy komplex, hosszútávú tervezete van a fenntarthatóságról, aminek csak része a száz százalékban elektromos közlekedés. Az ütem első részeként 2025-ig 25 százalékos részesedést szeretnének a villanyosoknak a helyi járműflottában. 2035-re már 80 százalékot, 2050-re pedig az a cél, hogy száz százalékban elektromos legyen a közlekedés a jelenleg négymillió lakosú városban. Hogy a villany mellett lehet-e hely más, szintén helyi emisszió mentes hajtásoknak, mint amilyen mondjuk a hidrogén, egyelőre nem tiszta.

A tervezetnek van a villanyosítással párhuzamosan egy másik célja is, mégpedig, hogy a Los Angeles-iek kevesebb időt töltsenek autóban ülve. Ma átlagosan napi 24 kilométert vezetnek a helyiek, ezt 2025-ig 21, 2035-ig pedig 14 kilométerre szeretné csökkenteni a tervezet. Ezt egy módon lehet elérni, az pedig a tömegközlekedés fejlesztése.

Forrás: Totalcar

https://totalcar.hu/magazin/hirek/2019/05/11/los_angeles_becelozta_a_villanyautos_jovot/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936