A mesterséges intelligencia segíthet biztonságosabbá és környezetkímélőbbé tenni a közlekedési rendszereket

A közlekedési szektor előtt álló összetett kihívásokra a mesterséges intelligencia tűnik a megoldásnak. Már van néhány terület, ahol jelentős hatást értek el ezzel a technológiával.

Biztonság mesterséges intelligenciával

A mesterséges intelligencia használatával lehetővé vált a valós idejű adatok nyomon követése, így előrejelezhetők és megelőzhetők bűncselekmények, ami növeli az utasbiztonságot.  Hasonlóképpen, az autonóm járművek valós idejű adatainak nyomon követése lehetővé teszi az időben történő beavatkozásokat a balesetek megelőzése és az utasok biztonságának biztosítása érdekében. A gyalogosok és járművek adatait rögzítő intelligens utak segítenek csökkenteni a forgalmi torlódásokat és minimalizálni a baleseteket, alternatív útvonalakat javasolni és megadni a becsült várakozási időt a közlekedési jelzéseknél.

Sokak számára nehézséget okoz a munka utáni hazavezetés. Az autonóm járművek lehetőséget nyújthatnak arra, hogy a dolgozó kipihenje magát hazafelé menet, miközben nem jelent kockázatot sem maga, sem mások számára az utakon. A rendszer ugyancsak leveheti az éjszakai vezetés terhét az emberek válláról. A mesterséges intelligencia segít felismerni a mintázatokat a hibázó vezetők – ittas vezetők, vezetés közben üzenetet írók – azonosítására és a következmények elkerülésére, így biztonságosabbá teszi az utakat.

Kezelés és karbantartás

A mesterséges intelligencia a közösségi közlekedést is támogathatja, mivel lehetővé teszi a döntéshozók számára az adatok felhasználását és a tömegközlekedési flották okos ütemezését. A közlekedési lámpák okosabb algoritmusai segítenek felismerni egy adott hely közlekedési mintázatait egy adott időpontban. Ez segíti a menetrend és az útvonalak jobb kialakítását a forgalmi dugók elkerülése érdekében. Továbbá a csúcskategóriás képfeldolgozási technikák alkalmazásával a mesterséges intelligencia segíthet azonosítani az azonnali figyelmet igénylő járatokat, járdákat vagy hidakat, és rangsorolja a karbantartási és rehabilitációs tevékenységeket. Az autonóm teherautókon, az elektromos járműveken és a vezető nélküli vonatokon kívül számos országban tesztelik az intelligens síneket, amelyek virtuálisan festett vágányokon haladnak és a vonaton lévő szoftver segítségével figyelik őket.

A mesterséges intelligencia pozitív hatásai a közlekedésben nem csak a földi közlekedési rendszerekre korlátozódnak. Pilóta nélküli, távirányítású teherhajókat fejlesztenek azzal a céllal, hogy kiküszöböljék a fedélzeten tartózkodó személyzet szükségességét és több helyet biztosítsanak a szállítandó áruknak. Ez a szárazföldi személyzetet is védi a tenger veszélyeitől. Hasonlóképpen, a mesterséges intelligencia felhasználható az utasok arcfelismerésére a repülőtereken, ami lehetővé teszi az útlevél nélküli repülős utazást.

A környezetszennyezés visszaszorítása

A közlekedési szektor egyik legnagyobb kihívása a környezetszennyezés. Az utak forgalmának csökkentése a mesterséges intelligencia segítségével lehetővé teszi a környezetszennyezés csökkentését. Továbbá az innovatív mérnöki technikák fejlesztése lehetővé teszi az elektromos járművek és más alacsony kibocsátású járművek gyártását. Ezenkívül az adatkövetés lehetővé teszi a szennyező járművek azonosítását a megfelelő intézkedések végrehajtása érdekében.

A költségek csökkentése, hatékonyság növelése

A mesterséges intelligencia a gyártási folyamatok fejlesztésével, a rutinfeladatok automatizálásával és a karbantartás előrejelzésével lehetővé tételével segíti a járműgyártókat a költségek csökkentésében és a hatékonyság növelésében.

A legújabb technológiák, például az 5G, az edge computing, a felhő és az IoT közlekedési ágazatban való szélesebb körű felhasználása révén eszközszintű döntéshozatalra számíthatunk, amely támogatja a jövő biztonságosabb, zöldebb és fenntarthatóbb közlekedési rendszerét.

Forrás: DataQuest

https://www.dqindia.com/artificial-intelligence-can-help-create-safer-greener-transportation-systems/

Lépjen kapcsolatba velünk

Budapest, Than Károly u. 3, 1119
(1) 371 5936